wtorek, 14 czerwca 2016

Dodatki do żywności

Dodatek do żywności to substancja, która zmienia właściwości żywności po jej dodaniu. Poprzez ich odpowiednie zastosowanie polepsza parametry procesów technologicznych przemysłowej produkcji żywności, takie jak wstępna obróbka, przetwarzanie, pakowanie, transport i przechowywanie. Może nadawać i utrzymywać pożądane cechy organoleptyczne produktu.
Podział dodatków do żywności:
  • NATURALNE - otrzymywane z surowców naturalnych metodami fizycznymi, np. chlorofil stosowany jako barwnik.
  • SYNTETYCZNE 
  1. identyczne z naturalnymi - otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej, ale mają takie same właściwości jak dodatki naturalne, np. syntetyczny zapach gorzkich migdałów.
  2. sztuczne - nie występują w stanie naturalnym i otrzymuje się je wyłącznie w wyniku syntezy chemicznej, np. aspartam stosowany jako słodzik produktach typu light.
Oznaczenia dodatków do żywności:
  • E 110 żółcień pomarańczowa
  • E 220 tlenek siarki(IV)
  • E 260 kwas octowy
  • E 330 kwas cytrynowy
  • E 460 celuloza
  • E 951 aspartan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz