wtorek, 14 czerwca 2016

Substancje konserwujące

Kwas propionowy:
- stosowany w przemyśle spożywczym jako środek do konserwacji żywności
- symbolu E280
- dodawany do chleba paczkowanego krojonego, chleba żytniego i do wyrobów ciastkarskich
- maksymalna dawka 3000 mg/kg
- dodawany jest też do pasz zwierzęcych jako środek przeciwpleśniowy.



kwas benzoesowy i benzoesan sodu:
- substancja krystaliczna
- sybmol E210 i E211
- występuje w owocach i cynamonie
- hamuje rozwój drożdży i pleśni
- dodaje się do marynat, dżemów i napoi orzeźwiających
- powoduje drapanie w gardle i zakwaszenie organizmu.

Kwas octowy:
- symbol E260
- nazywany powszechnie octem
skutecznie chroni żywność przed działaniem drożdży i bakterii.

Sole kwasów azotowych:
- symbo E252
- stosuje się do peklowania produktów mięsnych

Tlenek siarki(IV) i sole kwasu siarkowego(IV):
- symbol E220 i E221
- najdłużej znana substancja konserwująca
- do suszenia owoców, warzyw, musztardy, win i mrożonych frytek
- dodaje się w postaci gazowej
- może działać uczulająco
- wywoływać podrażnienia przewodu poarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz