niedziela, 12 czerwca 2016

Konserwowanie żywności

Wędzenie to metoda konserwacji:
-mięsa i przetworów mięsnych
-ryb
-serów
-słodu
itp. za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.
Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html
Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html
Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html
 Mrożenie to dobry sposób na konserwacje warzyw i owoców. Mrożenie opźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. poza tym, mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.
Solenie powodujewydzielanie się wodyz mięsa i z mikroorganizmów, które na nim występują. W ten sposób konserwóje się mięso. Dodawnie cukru używa się do konserwacji owoców.
Liofilizacja polega na usunięciu wody z żywności. Jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. W ten sposób powstaje np:
-owoce liofilizowane
-kawa rozpuszczalna.
Suszenie jest procesem polegającym na usunięciu dużej ilości wody z produktu. Takie postępowanie zapobiega działaniu drobnoustrojów, które powodują procesy gnilne.Suszone owoce czy warzwa zmniejsza swoją wagę i nierzadko objętość. Poza tym suszenie za każdym razem sprawia, że żywność bez względu na poprzednią konsystencję staje się ciałem stałym.
Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów w zamkniętych słoikach w temp. 80-90°C w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

Próżniowe pakowanie przedłuży trwałość przechowywanych produktów i potraw. Powietrze jest jednym z głównych przyczyn psucia się żywności. Procesy utleniania sprawiają, że żywność traci właściwości odżywcze, smak i jakość. Pakować próżniowo możemy przy użyciu:
 
  • worków próżniowych zamykanych przy użyciu zgrzewarki/pakowarki próżniowej
  • pojemników próżniowych zamykanych przy użyciu zgrzewarki/pakowarki próżniowej lub ręcznej pompki
  • innych opakowań o specjalnych właściwościach.
 
Kiszenie
to proces wywoływany przez specyficzne bakterie mlekowe, które wytwarzając kwas mlekowy zakwaszają żywność. Kisi się głównie kapustę, ogórki i paszę dla zwierząt.
Gotowanie to obróbka żywności w wodzie w wysokij temperaturze. Powoduje denaturację białek i rozkład soli. Jedzenie staje się znacznie łatwiejsze do spożycia i jest lekkostrawne.
Marynowanie to konserwowanie produktów spożywczych za pomocą octu. Marynaty powinny być spożywane w małych ilościach nawet przez ludzi zupełnie zdrowych.
Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej – solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i przypraw.



Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html
Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html
Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/mrozenie-zdrowy-sposob-przechowywania-zywnosci_34890.html

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wyprawy na łono natury z dala od cywilizacji. Doświadczenie nauczyło mnie, że warto wybierać na nie odpowiednią żywność. Świetnie do tego celu sprawdzają się racje liofilizowane.
    https://megazapas.pl/produkt/rw40-62120-120-veg//a>

    OdpowiedzUsuń