- Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów
pod wpływem
enzymów
wytwarzanych przez drożdże
z wytworzeniem
alkoholu etylowego
i
dwutlenku węgla
:
- C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2
-gliceryna
-kwas bursztynowy
-kwas octowy.
Produktami ubocznymi fermentacji są również wyższe alkohole i estry , które mają decydujący wpływ na bukiet smakowo-zapachowy produktu.
- Fermentacja mlekowa to fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych.
- Fermentacja octowa jest podstawowym procesem w przemysłowej produkcji
octu. To proces utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego,
katalizowana przez enzymy wytwarzane głównie przez bakterie octowe.
Zachodzi także proces uboczny podczas innych przemian fermentacyjnych.
Fermentacja octowa jest podstawowym procesem w przemysłowej produkcji
octu.
Fermentacja octowa polega na utlenianiu alkoholu etylenowego do kwasu octowego: CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O + 490 kJ
- Fermentacja masłowa wywoływana jest przez bakterie masłowe.
C6H12O6 +
bakterie
masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 kcal
/
mol
(63 k
J
/mol)
- ( glukoza + bakterie → kwas masłowy )
Ciekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń