wtorek, 14 czerwca 2016

substancje słodzące i regulatory kwasowości

Mianem „substancji słodzących” określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie tzw. pustych kalorii. Nadmiar cukru w diecie jest przyczyną wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy, cukrzycy. Nic więc dziwnego, że wynalezienie słodzików było uważane za przełom w żywieniu.

Regulatory kwasowości są stosowane w celu zmiany kwasowości i zwiększenia trwałości żywności.
  • kwas octowy (E260) - paluszki rybne, masło, margaryny, sery pleśniowe, przyprawa curry
  • octan wapnia (E263) - desery gotowe do spożycia, ciastka
  • kwas mlekowy (E270) - sery, mleko, mięso i drób, sałatki, sosy i napoje
  • kwas cytrynowy (E330) - suszone owoce i warzywa, słodkie napoje
  • kwas winowy (E334) - pieczywo, cukierki, dżemy, soki, wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz